CHRISTMAS QUIZ-O-RAMA ANSWERS

It’s CHRISTMAS COUNTDOWN 2017 here on GUWG where from now until December 25 we’re preparing our hearts for the arrival of the Savior of the World.

Here are the answers to yesterday’s quiz, along with the relevant Bible verses if you’d like to dig deeper.

CHRISTMAS QUIZ-O-RAMA ANSWERS

1.  What did the prophet Micah foretell more than 500 years B.C.?
a.  The end of the world in 2015
b.  That the Grinch would be unsuccessful in stopping Christmas
c.  That Jesus would be born in Bethlehem
d.  All of the above

CORRECT ANSWER: “c.” See Micah 5:2. As we discussed previously herethe odds Jesus beat when he fulfilled the dozens of Old Testament prophecies about him were approximately 1 in 10 with loooooooooots of zeroes after it. The message? Don’t bet against Jesus.

2.  Who was Jesus’ cousin, born a few months before him?
a.  James
b.  John
c.  Joshua
d.  Jehoshaphat

CORRECT ANSWER: “b.” John the Baptist was Jesus’ older cousin. See Luke 1.

3.  What angel announced the coming of Jesus’ birth to Mary?
a.  Gabriel
b.  Michael
c.  Harold
d.  Clarence

CORRECT ANSWER: “a.” See Luke 1:26-38. Gabriel was also the angel who told John the Baptist’s dad, Zecheriah, about John’s impending birth.

4.  Who told Joseph and Mary to go to Bethlehem?
a.  An angel
b.  Caesar
c.  A talking donkey
d.  A little drummer boy

CORRECT ANSWER: “b.” Caesar Augustus issued a decree that a census should be taken of the entire Roman world. Because Joseph was a descendant of David, he and Mary traveled to Bethlehem, the “town of David.” See Luke 2:1-5.

5.  How did Joseph and Mary get to Bethlehem?
a.  Mary rode a donkey while Joseph walked beside her
b.  By chariot
c.  By boat
d.  We don’t know

CORRECT ANSWER: “d.” The Bible doesn’t tell us exactly how they got there.

6. What exactly is a manger?
a.  Warm, cozy and nice-smelling place to have a baby
b.  A wooden shed
c.  A feeding trough
d.  A cave

CORRECT ANSWER: “c.” It’s pretty amazing that the Creator of the Universe chose a humble feeding trough as the birthplace of his Son, as we discussed here

7.  According to the Bible, Jesus never cried and thus his birthday truly was a “silent night.”
a.  True
b.  False

CORRECT ANSWER: “b.”

8.  What animals were around the manger?
a.  Monkeys and giraffes
b.  Donkeys, sheep, cattle and camels
c.  Lions, tigers and bears
d.  We don’t know

CORRECT ANSWER: “d.” The Bible doesn’t specify exactly what animals, if any, were there.

9.  What song did the angels sing to the shepherds?
a.  Hark! The Herald Angels Sing
b.  Joy to the World
c.  Free Bird
d.  None of the above

CORRECT ANSWER: “d.” Technically, the Bible doesn’t say that the angels sang anything. Luke 2:13 says that the angels were “saying” their message rather than “singing” it. In any event, the Bible doesn’t specify any particular song (and it probably wasn’t “Free Bird”).

10. What did the shepherds do after seeing the baby Jesus?
a.  Went to sleep
b.  Went shopping
c.  Drank eggnog and sang Christmas carols
d.  Spread the good news

CORRECT ANSWER: “d.” See Luke 2:17. Our response should be the same.

11. When and where did the Magi visit Jesus?
a.  While he was lying in the manger
b.  Months after his birth, in a house
c.  On Jesus’ 1st birthday, at Chuck E. Cheese’s
d.  They didn’t

CORRECT ANSWER: “b.” See Matthew 2.

12. How many Magi were there?
a.  3
b.  7
c.  A “host”
d.  We don’t know

CORRECT ANSWER: “d.” The Bible doesn’t tell us exactly how many Magi were there.

13. What exactly is a “Magi” anyway?
a.  Wise man
b.  King
c.  Astrologer
d.  Magician

CORRECT ANSWER: “c.” That’s the most accurate translation, according to lots of big-brained theologians.

14. Who wanted to kill the baby Jesus?
a.  Judas
b.  King Herod
c.  The Abominable Snowman
d.  No one

CORRECT ANSWER: “b.” See Luke 2:7-18. (Spoiler alert: Herod didn’t succeed.)

15. After Joseph, Mary and Jesus left Bethlehem, they went where?
a.  Egypt
b.  Jerusalem
c.  Milwaukee
d.  Nazareth

CORRECT ANSWER: “a.” See Matthew 2:13-15.

16. For centuries after Jesus’ birth, Christmas was celebrated when?
a.  December 25
b.  January 1
c.  The day after Arbor Day
d.  It wasn’t

CORRECT ANSWER: “d.” December 25 didn’t become the official day until it was decreed in 320 by Pope Julius I and then affirmed five years later by Constantine the Great.

17. What does “Immanuel” mean?
a.  The first Christmas
b.  God with us
c.  Peace on earth
d.  He who gets the most toys for Christmas wins

CORRECT ANSWER: “b.” See Matthew 1:23: “The virgin will be with child and will give birth to a son, and they will call him ‘Immanuel’ — which means, ‘God with us.'”

18. What does “Advent” mean?
a.  Giving
b.  Receiving
c.  Lighting
d.  Coming

CORRECT ANSWER: “d.” Advent is Latin for “the coming.” Advent was established by church leaders in the 6th Century to be a time when Christians would contemplate the true meaning of Jesus’ birth. Advent traditionally begins on November 30 and ends on Christmas Eve.

19. The Bible mentions grandmas getting run over by reindeer.
a.  True
b.  False

CORRECT ANSWER: “b.”

20. Which holiday movie actually quotes from the Bible?
a.  Rudolph the Red-nosed Reindeer
b.  A Charlie Brown Christmas
c.  Frosty the Snowman
d.  Santa Claus Conquers the Martians

CORRECT ANSWER: “b.” In one of the all-time greatest scenes in TV history, Linus answered Charlie Brown’s frustrated plea of “Isn’t there anyone who knows what Christmas is all about?” by quoting straight from the King James Version of Luke 2:8-14:

And there were in the same country shepherds abiding in the field, keeping watch over their flock by night. And, lo, the angel of the Lord came upon them, and the glory of the Lord shone round about them: and they were sore afraid.

And the angel said unto them, Fear not: for, behold, I bring you good tidings of great joy, which shall be to all people. For unto you is born this day in the city of David a Savior, which is Christ the Lord. And this shall be a sign unto you; Ye shall find the babe wrapped in swaddling clothes, lying in a manger.

And suddenly there was with the angel a multitude of the heavenly host praising God, and saying, Glory to God in the highest, and on earth peace, good will toward men.

Linus then turned to his friend and said, “That’s what Christmas is all about, Charlie Brown.” Makes me tear up every time.

(Image credit: Shutterstock.com)

Discussion

No comments yet, be the first.

Add a Comment

*